Niepozorna odmiana fasoli rodem z Amazonii może być groźna dla zdrowia
Tonka jest odmianą fasoli o charakterystycznym i intensywnym smaku, używaną np. w deserach. Jak ustalono, zawiera jednak niebezpieczną dla zdrowia substancję chemiczną, która w dużym stężeniu może być śmiertelnie groźna. Ziarno tej fasoli przypomina wydłużoną rodzynkę. Wyrasta na drzewach w lasach deszczowych nad Amazonką. Jej smak opisywany jest jako połączenie wanilii, karmelu, goździków i lukrecji oraz słodkiej magnolii. To pyszne – ale pod warunkiem, że nie zje się za dużo. Fasola ta zawiera bowiem kumarynę, która jest uważana za składnik szkodliwy. Nie przez wszystkich badaczy – jednak w USA od ponad pół wieku sprzedaż fasoli tonka jest nielegalna.
Dawniej kumarynę – pozyskiwaną także syntetycznie – wykorzystywano szeroko jako zastępnik wanilii. Używano jej w sztuce kulinarnej, do produkcji perfum, wyrobów tytoniowych. Z czasem odkryto w laboratoriach, że jest bardzo toksyczna dla szczurów i psów. Niewielkie dawki są w stanie uszkadzać wątrobę tych zwierząt. To spowodowało restrykcje w obrocie tą substancją, jak i samą fasolą tonka. Nie obowiązują one wszędzie na świecie, dlatego substancję tę spotkać można np. w produktach do e-papierosów, w kosmetykach.
Nie wszyscy podzielają opinię o szkodliwości kumaryny dla człowieka – niezależnie od jej działania na laboratoryjne zwierzęta. Być może warto jednak zastanowić się nad jej obecnością w stosowanych produktach. (red)
Facebook
YouTube
RSS