Z regionu

Smaki jesieni

Smaki jesieni

Nadchodząca wielkimi krokami jesień zasypuje swym bogactwem. Właśnie teraz jest pełnia sezonu na zbiór owoców i niektórych ziół. Warto zgromadzić zapasy na zimę

Jesień to czas obfitych zbiorów owoców dziko rosnących roślin, m.in. jarzębiny, głogu, aronii, dzikiej róży czy czarnego bzu, czy też ziół: wrotyczu, krwawnika, szyszek chmielu czy mydlnicy. Jak można pożytecznie je wykorzystać?

Jarzębina
We wrześniu nie można zapomnieć o „koralowej królowej” czyli jarzębinie. Te smaczne i zdrowe owoce zerwiemy z niewielkiego drzewa, jakim jest jarząb pospolity (Sorbus aucuparia). Owoce jarzębu mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, cukier sorbozę, garbniki i pektyny. Surowe owoce jarzębiny są niejadalne ze względu na gorzki smak oraz zawartość trującego w większych dawkach składnika – kwasu parasorbinowego. Na szczęście po przemrożeniu, wysuszeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowaniu) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Tak przygotowane stają się świetnym surowcem na nalewki, konfitury, soki, syropy czy musy. Po usmażeniu z jabłkami stanowią smaczny dodatek do mięs. Owoce jarzębu zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Jarzębina wykazuje także właściwości moczopędne, przeciwzapalne, reguluje przemianę materii, działa wzmacniająco przy grypie i przeziębieniu.

Głóg
Kolejnym bogatym źródłem witaminy C są owoce głogu (Crataegus). To znane, choć niedoceniane drzewo o okazałych ciemnoczerwonych owocach, które zbierać można już od połowy sierpnia. Jego ludowe nazwy to: babi mąka, zajęcze gruszki, diobli gruszki. Owoce głogu to cenne źródło witamin A, C i bioflawonoidów, m.in. rutyny i kwercetyny. Jakie jest działanie prozdrowotne głogu? Wzmacnia pracę serca i układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, wykazuje działanie uspakajające i przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie. Spożywa się go również przy przemęczeniu, depresji, schorzeniach tarczycy.
Z owoców głogu można zrobić nalewkę, konfiturę, galaretkę czy zupę; suszony nada się jako zdrowy dodatek do herbaty. Pozytywne działanie głogu można odczuć w niedługim czasie po rozpoczęciu kuracji ze względu na obniżenie tętna, ale konkretne działanie uzyskamy po minimum dwóch miesiącach regularnego stosowania. (Źródło: Lasy Państwowe)

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Z regionu

Masz ciekawy temat? Zadzwoń!

Tel. 784 527 273

Więcej w Z regionu

Złota Mila Częstochowy

Stanisław Wrzesiński16 września 2017

Żeby nie płacić za autostradę

Jarosław Jędrysiak17 czerwca 2017

Poszukiwany przestępca

Jarosław Jędrysiak9 czerwca 2017

W Częstochowie powstanie aquapark

Magdalena Kurzak5 czerwca 2017

Brudzowice mają nowoczesny rezonans!

Redakcja20 grudnia 2016

Minister Sawicki w kółkach

Redakcja26 października 2015