Zdrowa żywność z Polskich Lasów – Gazeta Kłobucka
Ekologia

Zdrowa żywność z Polskich Lasów

Pierwszy sklep „Dobre z lasu” otwarto w Warszawie. Niebawem powstaną one również m.in. w Katowicach i Radomiu.
www.lasy.gov.pl/ Adrian Frankowski
Zdrowa żywność z Polskich Lasów

Lasy Państwowe rozpoczęły realizację projektu pod nazwą „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”. Celem jest zwiększenie świadomości obywateli jeśli chodzi o korzystanie ze zdrowych produktów, pochodzących z polskich lasów w codziennej diecie. W Warszawie otwarto już pierwszy sklep

I nauguracja projektu miała miejsce w grudniu. Odbyła się w formie uroczystego otwarcia sklepu pod nazwą „Dobre z lasu” w siedzibie Lasów Państwowych w Warszawie. Wziął w nim udział wiceminister środowiska Sławomir Mazurek oraz dyrektor generalny Lasów Pań- stwowych Konrad Tomaszewski. Wiceminister zrobił symboliczne zakupy w sklepie ze zdrową, polską żywnością. Jednocześnie przypomniał, o co chodzi w tej inicjatywie.

– Idea zrównoważonego rozwoju oznacza wykorzystanie i udostępnianie mieszkańcom Polski zasobów przyrodniczych, które oferuje nam natura, ale zgodnie z zasadą racjonalnego ich użytkowania. Dlatego niezmiernie się cieszę, że Lasy Państwowe kierują się tą zasadą i promują żywność pochodzenia naturalnego, a w szczególności pochodzącą z polskich lasów, które są naszym dobrem narodowym – podkreślił Sławomir Mazurek.

W ofercie sklep posiada m.in. wędliny oraz surowe mięsa z dzika, jelenia czy sarny, miody i inne produkty pracy pszczół. W najbliższym czasie asortyment ma poszerzyć się o ryby (Lasy Państwowe zarządzają także stawami rybnymi). Łącznie zaplanowano otwarcie kilkunastu sklepów „Dobre z lasu”. W 2018 roku mają one powstać m.in. w Katowicach i Radomiu. Ponadto możliwe, że powstaną też stoiska sieci w galeriach handlowych.

– „Dobre z lasu” to produkt jednego z wielu projektów rozwojowych realizowanych obecnie w Lasach Pań- stwowych – stwierdził Konrad Tomaszewski. – Nowo otwarty sklep nie jest nastawiony na wielki zysk. Ma być przede wszystkim elementem promocji produktów wytwarzanych na bazie dziczyzny. Chcemy stworzyć modę na spożywanie zdrowej żywności z polskich lasów – dodał.

LP zaznaczają, że dotąd większość dziczyzny pozyskana w Polsce wywożona była do zakładów przetwórczych w Europie Zachodniej, co w znacznym stopniu utrudniało jej zakup klientom w kraju. Projekt „Zdrowa żywność z Polskich Lasów” ma to zmienić. Jego celem jest odtworzenie infrastruktury służącej do skupu, składowania, krótkoterminowego przechowywania i sprzedaży bezpośredniej dziczyzny. Lasy Państwowe chcą zorganizować sieć producentów żywności z produktów pochodzących z lasów, w której skład mieliby wejść lokalni przedsiębiorcy oraz przetwórcy i gospodarstwa indywidualne. Jedną z kluczowych kwestii będzie także racjonalne udostępnienie lasów dla potrzeb pszczelarstwa, propagowanie i podnoszenie wiedzy na temat pszczelarstwa wśród pracowników Lasów Państwowych, a także udzielanie im wsparcia w zakładaniu pasiek.

– Cieszę się, że pomysłodawcy projektu położyli duży nacisk na problematykę ochrony pszczół oraz zwiększenie udziału roślin miododajnych w lasach – powiedział wiceminister. (oprac. PW)

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ekologia

Masz jakieś pytanie lub problem dotyczący naszego Tygodnika? Skontaktuj się z naszym biurem! Tel. 34 317-33-23

Więcej w Ekologia

gf

Dieslem Krakowa nie zwiedzisz

Jarosław Jędrysiak6 września 2018
ulga

Ulgą w smog

Jarosław Jędrysiak5 września 2018
fg

Chcą czystej energii

Jarosław Jędrysiak4 września 2018
re

Wybiorą lepsze jaja

Jarosław Jędrysiak11 lipca 2018
tz

Byle jakiego pieca już się nie kupi

Jarosław Jędrysiak10 lipca 2018
zz

W góry po śmieci

Jarosław Jędrysiak8 lipca 2018