KONKURS. W ramach XI edycji Festiwalu „Śląskie Smaki” w Katowicach sukces odniosły panie z powiatu kłobuckiego
Czerwcowy festiwal na katowickim rynku zorganizowała Śląska Organizacja Turystyczna. Reprezentantki Rady Powiatowej Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku w imprezie tej uczestniczą regularnie od 9 lat. W tym roku do Katowic pojechała delegacja w składzie: Izabela Cieleban-Dzierżan (kierownik grupy), Monika Mirowska i Alicja Podgórska. Panie odniosły wart odnotowania sukces, zajmując na festiwalu drugie miejsce w kategorii amatorów (osobno rywalizowały szkoły gastronomiczne i profesjonaliści). Co przygotowały nasze panie?
– Przygotowałyśmy zupę botwinkę z jajkiem sadzonym i gotowanymi, młodymi ziemniakami, jako danie główne – królika duszonego w sosie musztardowo-śliwkowym z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze w mundurkach i panierowanym kalafiorem. Na deser zaproponowałyśmy babeczki z kaszy jaglanej z rabarbarem, śliwkami i rabarbarówką – opisuje Alicja Podgórska.
Udział naszych gospodyń w festiwalu wsparł finansowo powiat kłobucki. (jar)
Pingback: Improving Your Coffee Making Skills: How To Make The Perfect Cup Of Coffee! - BDHive