KONKURS. W poprzednią niedzielę odbył się w skansenie w Chorzowie finał regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Z udanym udziałem mieszkańców naszego powiatu
Udział w chorzowskim finale mogło wziąć 50 zakwalifikowanych produktów nawiązujących do kulinarnego dziedzictwa regionu i 10 ekip gastronomicznych. Poza miejscami w poszczególnych kategoriach przyznawano także nominacje do nagrody „Perła 2017” – która będzie wręczana w czasie wielkiego finału, jaki został zaplanowany na 24 września w Poznaniu, w ramach Targów Smaków Regionu.
Nagrody gastronomiczne przyznawano za zestawy produktów i poszczególne produkty. W kategorii napojów alkoholowych bezkonkurencyjna okazała się nalewka orzechowa o swojskiej i nieskomplikowanej nazwie „Łorzech”, którą na konkurs przygotowała Alicja Podgórska z Albertowa. Ta sama reprezentantka naszego regionu zdobyła też w Chorzowie wyróżnienie w kategorii produktów cukierniczych. Zapewniły jej to ciastka „Albertki”. Podobieństwo nazwy ciastek i wsi Albertów – oczywiście nieprzypadkowe.
Szczególnie ważne jest natomiast drugie miejsce agroturystycznego „Rancza Haflinger” z Albertowa. Za zestaw potraw złożony z: zupy z bani, kaczki z jabłkami, siwych klusek i duszonej kapusty jury przyznało nie tylko wysoką lokatę w konkursie gastronomicznym, ale i wspomnianą nominację do finału „Perły 2017” w Poznaniu. Jedną z zaledwie 5 takich nominacji na chorzowskich Smakach Regionu. Dodajmy, że wspomniane gospodarstwo z Albertowa prowadzą… Alicja Podgórska i Michał Podgórski. We wrześniu będą więc prezentować kulinarne dziedzictwo naszego regionu w Poznaniu, przed całą Polską.
Nie tylko albertowianie brali udział w kulinarnym festiwalu w skansenie w Chorzowie. Było tam również koło gospodyń z Parzymiech z gminy Lipie. (jar)
Facebook
YouTube
RSS