WARSZTATY. W Szkole Podstawowej nr 2 w Kłobucku odbyły się warsztaty kulinarne. Poprowadził jej absolwent tej placówki, a dziś – utalentowany kucharz
Kamil Klekowski promuje potrawy z karpia i pstrąga, a w szkole przeprowadził warsztaty kulinarne „Czas na rybę”. Podczas gotowania z ósmoklasistami powstały pyszne pierogi z nadzieniem rybnym, kanapki z karpiem w cieście, a sami uczniowie wykonali rybne klopsiki. Gość szkoły związany jest z prestiżowym Stowarzyszeniem Kucharzy Euro-Toques Polska. To, co przeprowadził w szkole, wpisuje się w działania kształtujące nawyki zdrowego żywienia. A to przy okazji także kierunek działania funkcjonującej od niedawna w szkle pracowni ekologiczno-przyrodniczej.
Warsztatom przyglądali się dorośli. W szkole obecni byli burmistrz Jerzy Zakrzewski i kierownik Sylwia Piątkowska. Potrawy przygotowywane z udziałem uczniów robiły duże wrażenie.
– Jesteśmy wdzięczni panu Kamilowi za poświęcony czas i podzielenie się z nami swoją pasją i fantastycznymi przepisami. Może dzięki temu spotkaniu któryś z naszych uczniów odkryje w sobie ukryte dotąd talenty – mówiła dyrektor szkoły Bożena Rumin.
Dodajmy na koniec, że warsztaty kulinarne odbyły się z inicjatywy Danuty Szmit i Joanny Kosowskiej-Zawiszy. (jar)
Facebook
YouTube
RSS