UWAGA. Akurat pod naszą lokalną marką wprowadzono na rynek pieprz, w którego jednej partii trafiła się groźna bakteria
Warto przejrzeć półki, bo pieprz to przyprawa używana chyba przez wszystkich, a do tego kupowana dość rzadko – bo zwykle starcza jej na dłużej. To znaczy mogło się stać tak, że ktoś skażony produkt kupił i jeszcze ma go w domu, choć po komunikacje sanitarnym wadliwą partię wycofano.
Wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny ostrzeżenie dotyczy wykrycia bakterii Salmonella w jednej z partii pieprzu naturalnego mielonego, pakowanego po 100 g, sprzedawanego pod marką ROL-TIM – to firma z Annolesia w gminie Popów. Spożycie skażonego produktu bez obróbki termicznej wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Na szczęście ostrzeżenie dotyczy tylko jednej partii pieprzu. Produkt ten opisany jest jako „Pieprz naturalny – mielony”. Na 100-gramowych opakowaniach wadliwej partii umieszczona jest data przydatności do spożycia: 15.04.2022. Produkt ma kod kreskowy 5 902900 005817. Pieprz pochodzi z Wietnamu.
Firma wprowadzająca pieprz na rynek odpowiedzialnie podjęła już decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu i poinformowała swoich odbiorców o możliwości dokonania zwrotów. Wycofywanie produktu monitoruje inspekcja sanitarna.
Zerknijcie więc do swoich szafek, czy nie macie pieprzu z akurat tej felernej partii. Bo nie należy go spożywać. Inne produkty firmy, także pieprz z innych partii – pozostają bezpieczne. (jar)
Facebook
YouTube
RSS