Koronawirus

Koronawirus. Jak bezpiecznie robić zakupy?

ARCH.
Koronawirus. Jak bezpiecznie robić zakupy?

Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną, płać bezdotykowo, zaplanuj zakupy tak, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej – to niektóre z zaleceń, jak uniknąć zakażenia koronawirusem podczas zakupów, opublikowanych na stronie pacjent.gov.pl.

Na stronie przypomniano, że duże skupiska ludzi to środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się koronawirusa, który przenosi się drogą kropelkową. Dlatego robiąc zakupy, należy pamiętać o zachowaniu odstępu minimum 1-1,5 metra od innych osób, także pracowników sklepu, w tym kasjerów.
Ważne jest tez ograniczenie czasu, jaki spędzimy w sklepie, stąd pomocne może być zrobienie wcześniej listy zakupów. Zaleca się też, by do sklepu iść pieszo lub jechać własnym samochodem i zrezygnować z zakupów, po które trzeba pojechać komunikacją publiczną.

Jednorazowe rękawiczki
W sklepie staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce. Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach np. uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego – napisano na stronie.

W wielu sklepach są dostępne jednorazowe rękawiczki. Nie zawsze jest to jednak dobre rozwiązanie, bo jeśli nie potrafi się ich odpowiednio zdjąć, można się zakazić tym, co na nich będzie.

Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę należy chwycić ręką w rękawiczce i identycznie zdjąć drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki powinno się wyrzucić do zamkniętego kosza i dokładnie umyć ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.

Opakowania do kosza
Płacić najlepiej bezdotykowo.
Po powrocie do domu należy umyć warzywa i owoce, zdjąć folię i opakowania z jedzenia i je wyrzucić.
Na stronie zaznaczono, że żywność nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem. Informuje o tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, a potwierdzają nie tylko badania na SARS COV-2, ale i doświadczenia z wcześniejszymi infekcjami koronawirusami.

Przypomniano też, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie i innych produktach surowych.

Jak napisano, bezpieczne jest zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. Całkowicie bezpieczna jest również woda z kranu.

Strona dla pacjentów jest wspólnym serwisem ministerstwa zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.

źródło: interia.pl

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koronawirus

Masz ciekawy temat? Zadzwoń!

Tel. 784 527 273

Więcej w Koronawirus

Planujesz urlop? Sprawdź, jakie obostrzenia obowiązują w innych krajach Europy

Marcin Syguda10 kwietnia 2022

Koniec z maseczkami od kwietnia?

Redakcja17 marca 2022

Zmiany w obostrzeniach covidowych. Nowe zasady od wtorku

Marcin Syguda18 października 2021

Ograniczenia dotyczące hoteli i gastronomii na pewno obejmą kolejny długi weekend, który przypada na początek czerwca

Marcin Syguda8 maja 2021

Praca zdalna. Piją w domach, bo mogą. Pracodawcy bezradni

Marcin Syguda21 kwietnia 2021

8 firm na start. Ruszą szczepienia w zakładach pracy

Marcin Syguda21 kwietnia 2021