UWAGA. Dziś zdarza nam się robić zakupy w różnych sklepach. Jeśli ktoś kupił jaja kurze w zielonkawym opakowaniu, powinien sprawdzić, czy to nie z partii skażonej salmonellą
Chodzi oczywiście nie o wszystkie jajka pakowane w opakowania zielonkawego koloru, a o konkretną partię wprowadzaną na rynek przez jedną firmę. Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj wyprodukowanych przez Invest Michel Sp. J. Skażona jest partia produktu pod nazwą: „Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.”, która ma datę ważności 20.07.2021 i na skorupkach umieszczony kod: 3PL 30221328. Jeżeli znajdziecie u siebie kupioną niedawno paczkę jaj z takimi oznaczeniami, to nie należy ich spożywać (zwłaszcza bez właściwej obróbki termicznej), gdyż można się zakazić i dostać salmonellozy. Należy też zachować ostrożność, by bakterii nie poprzenosić przypadkiem ze skażonych jaj na inne powierzchnie.
Inne jaja tego producenta i te z innych partii niż ta z wyżej podanymi oznaczeniami można traktować jako bezpieczne. Skażenie stwierdzono, jak to najczęściej bywa, tylko w jednej konkretnej partii produktu. Już przeprowadzono jego wycofanie ze sprzedaży, ale warto sprawdzić, czy się go nie kupiło wcześniej. (jar)
Facebook
YouTube
RSS